Uluslararası konuk programı Gate 27 ile Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi’nin beraber düzenlediği “Cinsiyet ve Sanat Üzerine Söyleşiler” etkinlik serisi 19 Ekim’de Dominique Hurth ile gerçekleşecek son oturumuyla tamamlanıyor.
Sanatçı, etkinlikte İstanbul’da sürdürdüğü araştırma sürecini ve sanat pratiğini katılımcılarla paylaşacak.
Gate 27’nin toplumsal cinsiyet, feminizm ve göç alanlarında çalışmalarını sürdüren konukları, Merkez’in bu alanlardaki çalışmalarından yararlanıyor. Bu etkinlik serisiyle Gate 27 ve Sabancı Üniversitesi arasındaki iş birliğine yeni bir katman ekleniyor.
Sanat tarihine feminist bir bakış
9 – 30 Ekim 2023 tarihleri arasında Gate 27’de konuk sürecine dahil olan sanatçı Dominique Hurth, sanat tarihine feminist bir perspektiften yaklaşarak, sanat tarihi içinde geri planda kalmış kadın sanatçıları, eserlerini ve yaşam öykülerini gün yüzüne çıkarmak için İstanbul’daki Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nın arşivlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Sanatçı, arşivlerden elde ettiği malzemelerle yerleştirme, baskı ve çeşitli tekniklerle eserler üretiyor.
Etkinlik serisi, Dominique Hurth ile sonlanıyor
19 Ekim 2023 Perşembe günü 18.30’da Karaköy Minerva Han’da düzenlenen Cinsiyet ve Sanat Üzerine Söyleşiler isimli etkinlik serisinin son oturumunda sanatçı, sanat pratiğini paylaşmanın yanı sıra etkinliğinin kolaylaştırıcılığını üstlenen Gate 27 Danışma Kurulu üyesi ve Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahu Antmen’in sorularını yanıtlayacak. İngilizce olarak gerçekleştirilecek etkinliğe katılım ücretsiz ve kontenjan ile sınırlı. Katılımcıların bio.site/gate27 adresi üzerinden kayıt yaptırması gerekiyor.
Dominique Hurth hakkında
Enstalasyon, heykel ve edisyonlarla çalışan görsel sanatçı Dominique Hurth’ün işlerinin başlangıç noktasını genellikle yerelliklerde veya imgelerde mevcut olan bir anlatı oluşturur. Enstalasyonları çoğunlukla form üzerinde yoğunlaşsa da aynı formun geliştirilmesinde uzun ve ayrıntılı bir çalışma süreci saklıdır. İşler arşiv araştırması, gazetecilik soruşturması, yazı ve malzeme denemeleri yoluyla gelişir ve enstalasyon, sergi mekânına uygun şekilde kurgulanır. Sanatçının çalışmaları, aralarında Palais de Tokyo, Paris; Hamburger Banhof, Berlin; Fundació Antoni Tapies, Barcelona; Memorial of Ravensbrück, Fürstenberg/Havel; Württembergischer Kunstverein, Stuttgart gibi pek çok müze ve galeride sergilenmiştir, ayrıca birçok uluslararası koleksiyonda yer almaktadır.
Hurth, Pollock-Krasner Foundation Grant (2016-2017) ve ISCP, New York’ta Berlin Valisi Ödülü (2014) gibi çeşitli ödüller almış ve rezidanslara davet edilmiştir. Printed Matter (NYC) tarafından çıkarılan son kitabı Stutters, Temmuz 2021’de piyasaya sürüldü. Kitap, Washington D.C.’deki Smithsonian Enstitüsü’nün fotoğraf koleksiyonunda birkaç yıllık arşiv araştırmasına odaklanıyor.
2022 – 2023’te Berlin Sanatsal Araştırma Fonu’nu almaya hak kazanarak bu süreçte tekstil tarihine ve eski Ravensbrück toplama kampına ait, kadın gardiyan üniformasının kültürel tarihine odaklanan çalışmasını sürdüren sanatçı, Gate 27’de kaldığı süre boyunca Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı’nda (WLICF) araştırma yaparak arşivlere giren kadınlarla ilgili belgeler üzerine çalışacak. Hurth, kadın sanatçıların henüz sanat tarihi kanonunda yer bulamamış işleri üzerinden diyaloğa dayalı feminist bir strateji benimseyerek resmi sanat tarihçiliği açısından bu eksiklere, arşivlerin içindeki ve sayfa kenarlarında kalmış boşluklar aracılığıyla odaklanacak.
*Dominique Hurth’un projesi Berlin Senatosu tarafından fonlanan Artistic Research’ün Berlin Programı tarafından desteklenmektedir.
Ahu Antmen hakkında
Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde Modern ve Çağdaş Sanat profesörü Ahu Antmen’in araştırmaları, 20. yüzyıl Türk sanatında modernite, kimlik ve cinsiyet konularına dayanıyor.
Eğitmenliğinin yanı sıra Cumhuriyet ve Radikal gazetelerinde sanat eleştirmeni olarak da çalışmış olan Antmen,Küreselleşen İzlenimcilik: Alım, Çeviri ve Ulusötecilik (Yale Üniversitesi Yayınları, 2020), 20. Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar (Sel Yayıncılık, 2008), Kimlikli Bedenler-Sanat, Kimlik, Cinsiyet (Sel Yayınları, 2014), Zamanların Belleği: Ali Teoman Germaner (İş Bankası Kültür Yayınları, 2007), İçerdeki Yabancı: Hale Tenger (Yapı Kredi Yayınları, 2007) ve editörlüğünü yaptığı Sanat/Cinsiyet-Sanat Tarihi ve Feminist Eleştiri (İletişim Yayınları, 2008) kitaplarının yanı sıra Curatorial Challenges-Interdisciplinary Perspectives on Contemporary Curating (Routledge, 2019), Artists in Their Time (Istanbul Modern, 2015), Unleashed-Contemporary Art from Turkey (Thames and Hudson, 2010) ve Beyond Imagined Uniqueness-Nationalisms in Contemporary Perspective (Cambridge Scholars Publishing, 2010) gibi yayınlara katkıda bulundu.
Küratörlüğünü üstlendiği sergiler arasında Nur Koçak-Mutluluk Resimlerimiz (SALT, 2019), Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü (Pera Müzesi, 2015), İkinci Göz: Türkiye’den Kadın Fotoğrafçılar (Sismanoglio Megaro, 2013), Bir Ülke Değişirken-Tanzimattan Cumhuriyete Türk Resmi (S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, 2012), Joseph Beuys ve Öğrencileri (S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi, 2009) bulunuyor.
Gate 27 hakkında
Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alıyor. Sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak üzere Yeniköy ve Ayvalık’taki mekânlarına davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor.
Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma alanı ve atölye ortamı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası oluyor.
Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da bir araya gelerek profesyonel ağlarını genişletebiliyorlar.
Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU GENDER) hakkında
Sabancı Üniversitesi çatısı altında resmi olarak 2015’te merkez niteliği kazanan Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Mükemmeliyet Merkezi (SU Gender), çalışmalarını 2006’dan bu yana sürdürüyor. Merkez, Mor Sertifika ve Cins Adımlar gibi ana faaliyetlerine ek olarak, Dicle Koğacıoğlu Makale Ödülü ve Şirin Tekeli Araştırma Ödülü gibi programlarıyla toplumsal cinsiyet alanında gerçekleştirilen araştırmaları ve akademik çalışmaları da destekliyor. Merkez, bu faaliyetlerin yanı sıra birçok alana dokunan uluslararası konferans, panel, söyleşi, yetişkin eğitimleri gibi etkinliklerle de toplumda bu alanda ihtiyaç duyulan dönüşüme destek oluyor.