Pandora, 2023 yılının sonu itibarıyla tüm yeni mücevherlerini %100 geri dönüştürülmüş gümüş ve altın ile üretmeye başladı!
Pandora, artık tüm mücevherleri için yalnızca geri dönüştürülmüş gümüş ve altın tedarik ettiğini duyurdu.
Pandora mücevherlerinde en çok kullanılan değerli metaller; altın ve gümüş.
Pandora 2020 yılında, 2025 yılına kadar %100 geri dönüştürülmüş gümüş ve altın tedarik etme hedefi koymuştu ve şimdi tedarikçilerinin güçlü taahhüdü sayesinde bu hedefe beklenenden çok daha önce, 2023’ün sonunda ulaştı.
2023 yılında Pandora’nın mücevherleri için tedarik edilen gümüş ve altının %97’si geri dönüştürülerek elde edilmişti.
Pandora, 2024 yılının ikinci yarısından itibaren, mevcut stokların tükenmesini takiben%100 geri dönüştürülmüş gümüş ve altın ile üretilmiş mücevherler satmayı öngörüyor.
Pandora CEO’su Alexander Lacik “Altın ve gümüş gibi kıymetli metaller hiçbir kalite kaybı olmaksızın sonsuza kadar geri dönüştürülebilir. Yüzyıllar önce çıkarılan gümüş tıpkı yenisi kadar iyidir. Bu gelişmiş geri dönüşüm yöntemi, mücevher endüstrisinin ekolojik ayak izini önemli ölçüde azaltabilir.” sözleriyle attıkları sürdürülebilirlik adımını vurguladı.
Madencilik,geri dönüşümden daha fazla enerji ve kaynak gerektirdiğinden, bu değişim önemli sera gazı emisyonlarını önlüyor. Geri dönüştürülmüş gümüşün karbon ayak izi, madenden çıkarılan gümüşe kıyasla 3’te 1’i oranında iken, altının geri dönüştürülmesi, yeni altın madenciliğinden kaynaklanan karbon emisyonlarının %1’inden daha azını yayıyor. Pandora, geri dönüştürülmüş metalleri tedarik ederek yılda yaklaşık 58.000 ton CO2 salınımını önlüyor. Bu, dünya çapında 11.000 evin yıllık elektrik kullanımına veya 6.000 arabanın kullanımına eşit.
Tüm tedarikçiler, operasyonlarını yalnızca sektördeki en yüksek standartlardan biri olan “Responsible Jewellery Council Chain of Custody” tarafından geri dönüştürüldüğü belgelenmiş malzemeleri tedarik edecek şekilde değiştirdi. Birçoğu için bu durum, ayıklama, eritme ve üretim de dahil olmak üzere tüm tedarik zinciri boyunca çıkarılan ve geri dönüştürülen metallerin tam olarak ayrılmasını sağlamak için yeni süreçler ve ekipmanlar getirdi. Tüm bu geçiş çalışmalarında 100’den fazla Pandora çalışanı yer aldı.
Günümüzde dünyadaki gümüş arzının %20’sinden azı geri dönüştürülmüş; atık elektronik, eski mücevher, gümüş eşya, imalat hurdası ve endüstriden gelen diğer atıklardan elde ediliyor. Tüm bu atıklar bir araya toplandıktan sonra ayrıştırılarak bir arıtma işlemine tabi tutuluyor ve metaller tekrar kullanılmak üzere yeniden şekillendiriliyor.