‘’Pazartesi diyete başlıyorum.’’ Belki de etrafımızda sıklıkla duyduğumuz bir cümledir değil mi? Peki diyetin tanımını doğru biliyor muyuz? Yani Bu diyet dediğimiz şey gerçekten başlayıp bırakabileceğimiz bir şey midir? Hadi gelin bu soruların cevabını beraber öğrenelim.
SÜRDÜRÜLEBİLİR DİYET NEDİR ?
Kavram karmaşasını çözebilmek için ilk olarak tanımları görmekte fayda var. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması durumu yeterli ve dengeli beslenme, bir insan yada başka bir organizma tarafından tüketilen yiyeceklerin toplamına diyet, besinlerin yaşam döngüsü boyunca oluşturduğu çevresel etkiler sürdürülebilir beslenmeyi tanımlar.
Yani görüldüğü üzere diyet dediğimiz şeyde yasaklardan bahsedilmiyor. İnsanın yaşamı boyunca yediği besinlerin, beslenme düzeninin tümüne diyet deniliyor.
Dünya takip edemediğimiz bir hızla değişip gelişirken, birçok alanda yeni trendler oluşuyor. En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan beslenme de, değişen dünyaya ayak uydurup farklı tarzlara bürünmekten geri kalmıyor. Doğru beslenme” kavramının uzun yaşamla, sağlıkla ilişkili olması, doğru beslenmenin aslında ne olduğunu ve nasıl beslenmemiz gerektiği sorusunu ortaya çıkartıyor. Bununla beraber günümüz tüketicileri de artık bazı kişisel tercihlerine ve ana konseptler üzerine kendilerine uygun beslenme tarzlarını uyguluyor. Bu noktada en önemli faktörler ise pratiklik, sağlıklı ve uzun yaşam, damak zevki ve alışkanlıklar oluyor.
Hayat düzenimize uygun olan yani sürdürebileceğimiz bir beslenme düzeni üzerinden hedef kiloya ulaşmak ise bu faktörlerin birleşimi ile ortaya çıkıyor. Sizler için 5 maddede sürdürülebilir diyet nasıl olur özetledim.
1-Diyet tanımını doğru öğrenmek ve Diyetin pes edilecek bir şey olmadığını kavramak
Diyet deyince bir süreç gibi algılama. Çünkü diyet demek ağzımızdan giren her şeydir. Bir bebek de diyet yapar, bir yaşlı da bir genç de.. Kısıtlama yapılan diyetlerde olur doğru. Fakat bir hastalık yoksa yasaksız da hedef kiloya ulaşılabilir.
2-Besin gruplarında kısıtlama yapmamak.
Karbonhidratı kısayım, proteini kısayım düşüncesine gitmemek Özellikle çok sık duyduğum şeylerden birisi karbonhidratı kesmek. Günlük enerjinin %45-60 karbonhidratlardan gelmeli.
3- Sadece sana uygun olan düzeni oluşturmak.
Herkesin sevdiği sevmediği besinler farklıdır. Başkası için hazırlanan programı kendine uygun görme. Bu Dünya’da senden bir tane var ise, beslenme programın da bir tane ve senin için olmalı !
4-Sadece tartı odaklı olmamak.
Tartı odaklı olursan bu bir süreç olur ve kilo vermediğini gördüğünde stresin artar, kortizol hormonu salınımı artar ve ödem tutup kilo verememe’ne bu da seni olumsuz bir döngüye sürükler. Tartıdaki rakam dışında aynadaki görüntün, ruh ve fiziksel halinin iyi olması, sabahları dinç uyanıyor musun bunlara odaklanmalısın.
5-Acele etmemek
Nereye koşuyorsun? Peşinden kovalayan mı var? Öğrenerek zayıfla ki bir daha o kilolara geri dönme. Düğüne giymek istediğin kıyafet için zayıflayacak’san sağlığını o elbise için heba edeceksen bu da senin kararın olur.
Unutma düğün 1 gün sürecek hayatın 1 günden çok daha fazla..