“Bir Çocuk Değişir, Türkiye Gelişir” sloganıyla çağdaş nesillerin yetişmesi için Türkiye genelindeki etkinlik noktalarında nitelikli eğitim desteği sunan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), eğitim dostları Yılmaz Bulut ve Hakan Kürklü’nün fotoğraflarından oluşan “Işıklarınızı Açın” adlı sergi 28 Ocak Cumartesi günü açıldı. Tüm geliri TEGV’e bağışlanacak sergi, İstanbul Kadıköy’deki Galeri FE’de 18 Şubat Tarihine kadar ziyarete edilebilir.
Türkiye genelinde nitelikli eğitim desteği faaliyetleri yürüten ve bugün 3 milyondan fazla çocuğa umut olan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV) eğitim dostları Yılmaz Bulut ve Hakan Kürklü’nün fotoğraflarından oluşan “Işıklarınızı Açın” adlı sergi 28 Ocak Cumartesi günü açıldı. İstanbul Kadıköy’deki Galeri FE’de ziyarete açılacak serginin tüm geliri TEGV’e bağışlanacak.
“Birilerinin yaşamlarının kimi zaman izleyicisi kimi zaman ortağı oluruz”
Fotoğraf sanatçısı Yılmaz Bulut, “Işıklarınızı Açın” fotoğraf sergisinde kimi karelerinde kendi kalabalığımıza dışarıdan bakıyor, kimi karelerinde objektifini yalnız olmanın nasıl görünürlük kazandığını yansıtıyor. Bulut, sergiyle ilgili şunları söylüyor:
“Günümüzde her gün, her saat, her dakika, her an sosyal medya veya diğer internet araçlarıyla birbirimize bağlanır, birilerinin yaşamlarının kimi zaman izleyicisi kimi zaman ortağı oluruz. Yani herkes, her an herkesten haberdar olur. Marshall McLuhan’ın yaklaşımıyla ‘Gördüğümüz şey oluruz. Biz diğerlerini şekillendiririz, diğerleri de bizi şekillendirir’. Gittikçe birbirimize benzeriz. Bu sarmal devam eder. Bizi şekillendirenlerin içinde kaybolup gideriz.”
Fotoğraflar bakma ve görme arasındaki ayrımı bir kez daha anımsatıyor
Fotoğraflarda, her gün geçtiğimiz sokaklarında bakıp da görmediğimiz mekânlardaki estetik tatları objektifinden bizlere ulaştıran fotoğraf sanatçısı Hakan Kürklü, fotoğraflarla bizlere bakma ve görme arasındaki ayrımı bir kez daha anımsatıyor. Kürklü, sergiyle ilgili şöyle konuşuyor:
“Şehrin geçmiş yaşam izlerini taşıyan hayli yıpranmış mekânların karelerinin yer aldığı sergide, yanından yüzlerce kez geçtiğimiz ama fark etmediğimiz ‘o yerin’ artık önemli olduğunu fark edebiliriz. İşte en önemli vurgu da budur. Yok saydığımız eskimiş bir mekânı yaşamımızın içine tekrar almak ve ‘Hayat ayrıntıda gizlidir’ terimini bize sanat dili ile anımsatmak, duygu ve düşüncelerimizde gerekli uyarılganlığı yaratmak bağlamında izlenmesi gereken bir sergi.”
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) hakkında:
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), başta Suna Kıraç olmak üzere, eğitimin her şeyin başı olduğuna yürekten inanan bir grup sanayici, yönetici ve akademisyenin girişimi ile devlet tarafından verilen temel eğitime destek olmak amacıyla 23 Ocak 1995 tarihinde kuruldu. İlköğretim çağındaki çocuklara okul dışı eğitim desteği vermeye odaklanan TEGV, yıllar içinde Türkiye’nin eğitim alanında faaliyet gösteren en yaygın sivil toplum kuruluşu oldu. TEGV 2009 yılında Bakanlar Kurulu tarafından “izin almadan yardım toplama” hakkına sahip vakıflardan biri olarak tanındı. Vakıf Türkiye genelinde, 24 ilde 7 Eğitim Parkı, 30 Öğrenim Birimi ve 18 Ateşböceği ile toplam 55 etkinlik noktasında çocuklara eğitim desteği vermeye devam ediyor.
.