“Hem nereye gideceğimizi bilmiyoruz hem de geç kalıp kalmadığımızı…”
Tiyatromuzun dikkat çekici isimlerinden Ebru Nihan Celkan ve Nagihan Gürkan’ı ilk kez bir araya getiren Loop festivalde prömiyer yapıyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 28. İstanbul Tiyatro Festivali, 22 Ekim-19 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleşecek. Türkiye’den ve dünyadan pek çok yapıma programında yer verecek festival kapsamında, tiyatromuzun dikkat çekici isimlerinden Ebru Nihan Celkan ve Nagihan Gürkan’ı ilk kez bir araya getiren Loop oyunu da festivalde prömiyer yapıyor.
Ali ile birlikte Berlin’e taşınan Umut’un hikayesini anlatan Loop, bizi de belirsizliğe bir adım atarak etrafımızda dönüp duran dünyayı, yetişilmesi gereken hayatları, herkesi ve her şeyi normalleştirmeye çalışan kurumları sorgulattırıyor. Peki, Umut döngüyü kıracak gücü kendinde bulduğunda biz de kendimize bakmaya cesaret edecek miyiz?
Umut ve Ali’yi olağanüstü performanslarıyla Berfu Öngören ve Uğur Karabulut duygusal derinlik ve yoğunluk katarak canlandırıyor. Karmaşık karakterlerin ince nüanslarını yakalama becerisiyle tanınan Berfu Öngören, Umut’un mücadelesini kırılganlık ve direncin bir karışımıyla hayata geçiriyor. Uğur Karabulut’un güçlü sahne duruşu, Umut’a yolculuğunda destek olan Ali’nin kararlılığını ve pragmatik gerçekçiliğini mükemmel bir şekilde somutlaştırarak oyuna demir atıyor.
Bu dinamik ikiliye, performansı taze bir enerji ve ilgi çekici bir bakış açısı sunan, başrolleri olağanüstü bir incelikle tamamlayan, yükselen genç bir yetenek olan Bora Çınar da ekleniyor.
Loop, 23 ve 24 Ekim’de Alan Kadıköy’de sahnelenecek. 28 Kasım, 17 ve 26 Aralık tarihlerinde ise Zorlu %100 Studio’da seyircisiyle buluşacak. Tüm biletler Passo’dan satışa sunuluyor.
Oyunun Konusu:
“Lineer yanılsama. Oysa belirsizlik dünyadaki tek sabit. Her şey iç içe. Geçmiş, şimdi ve gelecek inatla süren bir yanılsama…”
Diyor Umut. Döne döne tutunmaya çalıştığı bir dünyada. Belki dünya onun etrafında dönüyor belki de o sadece kendi içinde. Ama yerinde durmayan bir şeyler olduğu kesin. Ve bir şeylerin kesinlikle yerinden oynaması gerektiği.
Umut Ali’yle birlikte İstanbul’dan Berlin’e taşınır; bu birçok şeyin bitişi, başlangıcı ya da en azından değişmesi demektir onun için. Ama beklediği gibi olmaz. Planladığı gibi içkiyi bırakamaz, Ali’yle kurdukları dünya gitgide dağılır. Çocukluğundan beri “düzeltilmesi gereken biri” gibi hissetmesine sebep olan kopukluk hissi gitgide artar. Baktığı yerde aynı şeyi görmediği, aynı şeyi duymadığı insanlarla bir arada olmanın yarattığı kopukluk..
Umut’un oyun boyunca yolculuğu; etrafındaki dünyanın akışını durduracak, dahası yönünü değiştirecek bir hale dönüşür. Umut kendi gerçekliğini hatırlamaya çalışır, bu kaosun içinde kaybolmaz; aksine bu garipliğin farkındadır ve bunu durdurmanın zamanı gelmiştir. Çocukluğundan beri eline tutuşturulan ilaçların, terapilerin, bir takım ‘an’a tutunma çabalarının nasıl bir tuzak olduğunu fark eder. Hep iyileştirilmesi, hep düzeltilmesi gereken bir zihin olarak görüldüğünün farkındadır.
Biz de Umut’la birlikte belirsizliğe bir adım atabilirsek belki de orada bir yerlerde bulacağımız şey kendimizden esirgediğimiz bir ıssızlıktır. Etrafımızda dönüp duran dünya, bir takım yetişilmesi gereken hayatlar, bizi normalize etmeye çalışan kurumlar, insanlar, bağlar.. Ve her şeyin ortasında duran biz.
UMUT: “Hem nereye gideceğimizi bilmiyoruz hem de geç kalıp kalmadığımızı…
KÜNYE:
Yazar: Ebru Nihan CELKAN
Yönetmen: Nagihan GÜRKAN
Dramaturg: Ebru Nihan CELKAN
Dekor Tasarımı: Burak ETÖZ
Kostüm Tasarımı: Meltem ÇAKMAK
Ses Tasarımı: Başar ÜNDER
Işık Tasarımı: Utku KARA
Hareket Tasarımı: Salih USTA
Fotoğraf: Aydan ÇINAR, İlkin ESKİPEHLİVAN
Sahne Amiri: Atakan UYANIK
Reji Asistanı: Dilan KÜÇÜK
Yapım Asistanı: Büşra YEŞİLAY
Uygulayıcı Yapımcı: No Yapım
Yapımcılar: Ebru Nihan CELKAN, Sena KURDOĞLU
Yapım: H6 ACT
Oyuncular: Berfu ÖNGÖREN, Uğur KARABULUT, Bora ÇINAR
Oyun Süresi: 80 Dakika
Perde Sayısı: 1 Perde