Ter basmasından uyku bozukluğuna kadar pek çok değişiklikle menopoz, 45 yaş sonra “geliyorum” diyor. Araştırmalar, menopoza girme yaş aralığının 45-55 yaş arasında olduğunu gösterirken, coğrafi coğrafyaya göre farklılık gösterebiliyor. Yaş oranı Dünyada 51 iken, ülkemizde kadınlar 47-48 yaşları arasında menopoza giriyor. Fakat pek çok kadın menopoz olmak istemiyor! Peki bu reddetmenin ya da istememenin nedeni nedir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen Bazı kadınlar bunlardan etkileniyor ve menopoza adeta bir hastalık, anılardan zehreden bir süreç, kurtulamayacağı sıkıntıların başlangıcı gibi başlıyor.
Oysa menopoz kadının bir parçası, bir dönemdir. Bu sürecin bir hastalıklı, yaşlılık ve kadınsal olarak bittiği bir dönem gibi görmemeliyiz. Doğurganlık sona erse de kadınların cinsellik dahil her türlü kadınlık fonksiyonlarını yerine getirebilir, bu dönemde oluşan oluşumlarla kolayca başlayabilirler. Menopoza giren kadınlar düzenli olarak beslenir ve egzersiz yaparlarsa, sigara ile alkolden uzak dururlarsa, düzenli muayenelerini ihmal etmezlerse, uygun tedaviyle kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler” diyor. Kadınlara menopozla ilgili doğru bilgil verilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, doğru sanılan hatalı bilgileri şu şekilde açıklığa kavuşturuyor.
Menopoz yaşı geciktirilebilir. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz hakkında yanlış bilgiye sahip pek çok kadının, bu süreci geciktirmek ya da yaşamamak için görüp gelen ilk cümle, “menopoza girmek istemiyorum’ oluyor. Oysa bu mümkün değil! Zira, onun kadın dünyasında belirli bir yumurtalık rezervi ile geliyor. Bu rezervin sona yaklaşması menopozun başladığı anlamına geliyor. Menopozun başlamaması için yumurtalıkların yumurta üretmeye devam etmesi gerekiyor. Fakat yumurtalıklarda bulunan yumurta tedavisi ile yeniden yapılamıyor. Dolayısıyla menopoz geciktirilemiyor. Yumurta üretilememesi nedeniyle artık üretilen ürünlerin üretemediği progesteron ve değiştirilen hormonları dışarıda verilebilmektedir.
Menopoz yaşlılıktır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Menopoz bir yaşlılık belirtisi değildir, nedeni basit; insan ömrü uzuyor. Kadınların yaşamlarının yaklaşık olarak aralıklı menopoz sonrası yaşadığı dönemde. Örneğin 80 yaşında bir kadın, yaklaşık 30 yıllık menopozun ardından yaşayabiliyor. Geçmiş dönemler izlenmiyor, insan ömrü bu kadar uzun değilken, menopoz bir yaşlılık süreci olarak da mevcuttu. Oysa günümüzde uzayan yaşam, menopoz yaklaşımının yeniden ele alınmasını gerektiriyor. Hayati azalmadan yaşanabilecek yeni bir sürecin başlangıcı haline geliyor. Kadının hayatının bir döneminin bitip yeni bir döneminin başladığı bu süreçte, gerekli muayene ve tetkikler yapıldıktan sonra, uygun hormon tedavileriyle kalitesi yükseltilebiliyor.
Menopozda cinsellik ısıran. YANLIŞ!
DOĞRUSU: En sık rastlanan korkulardan biri bu; “Çinsel hayat bitecek”. Oysa menopozda cinsellik bitmiyor. Aktif ve haz alınabilecek bir cinsellik mümkün. Cinsel ilişki sırasında kuruluk, vajinada değişiklik, yanma, bozulma ve ilişki sonrasında damlama gibi sık rastlanan bu sorunlar kolayca tedavi edilebiliyor. Yaygın inanışın aksine, menopoz sürecinde cinsel yaşam daha da kaliteli yaşanabilirne değinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. İlişki performansı azalan ise sorunlar daha hızlı ilerliyor. Hatta nakit alımı ile vajen dokusundaki ince ve cinsel ilişki düzeyinde bozan diğer faktörler önlenecek için cinsel yaşamın gidişatı artıyor” diyor. Tabii bir de artık doğum kontrol ihtiyacının olmamasından kaynaklanan günlük günlük.
Hormon kullanılmamalıdır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Kadınların korkulu rüyası olan ateş basması ve ayrılma gibi menopoz şikayetlerini her kadın yaşıyor. Bazı kadınlar bu sorunlar yoğun yaşarken, bazıları ise çok hafif yaşıyor. Kadından kadına farklılık gösteren bu belirtilerin azalması ya da giderilmesi mümkün. Bunun için hormon kullanılır. Ancak her kadın için bu tedaviye uygun olmayabiliyor. Özellikle meme kanseri riski yüksek olan ve kalp hastası olan, hormon tedavisinin kesilebileceğinden doktor kontrolüyle alternatif tedaviler uygulanıyor. Ayrıca hormon eksikliği normal kuruluğa yol açarsa, normal yollarla kullanılan ve bir hormon olan ilaçlar tableti uzun yıllar kullanılabiliyor.
Menopoz kadınlığın sonudur. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Asla! Kadınlık algısı yalnızca karakteristik değildir, sosyal ve psikolojik gelişmeler de vardır. Menopoz kadının sadece yumurta rezervinin bitmesi ve buna bağlı olarak büyüme hormonunun eksikliğidir. Bu süreçte kadının sadece çocuk doğurma imkanını kullanabileceği. Doğurganlık dışında, kadınlar cinsellik de dahil olmak üzere her türlü kadınlık fonksiyonlarını yerine getirebiliyorlar.
Erken menopozda hormon kullanılmamalıdır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Erken menopoz 40 yaşından önce adetin kesilmesi uyarısı geliyor, ancak buna “menopoz” demek gerekiyor. Nasıl ki tiroit bezi çalıştığında tiroit hormonu veriliyorsa, kadınlarda doğal menopoz döneminde 40 aralıklarla yumurtalık özellikleri takviye ediliyor. Böylece erken menopoza girenler, olması gereken doğal menopoz dönemine kadar bu takviye ile destekleniyor.
Menopoz kilo aldırır. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Östrojen eksikliğinin şişmanlıkla doğrudan ilişkisi bulunmuyor. Menopoza giren bir kadın beslenerek ve kalori hesabını iyi tutarak kilosuna dikkat ederse, spor yapmayı daha az sorun yaşıyor. Hem kemik erimesini engellemesi, hem vücut postürünü iyileştirmesi açısından spor önemli fayda sağlama ve kilo alımının önüne geçiyor.
Jinekolojik muayeneye gerek yoktur. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Düzenli jinekolojik muayene yaşamının her dönemi korumaktadır. Çünkü bu dönemde sadece menopozla ilgili şikayetler değil, aynı zamanda jinekolojik pek çok hastalık da erkenden saptanabiliyor. Özellikle meme, rahim, yumurtalık ve vulva kanserlerinin erken belirtileri tespit edilip, parçalarının özellikleri yükseltilebiliyor.
Kadınlar anneleriyle aynı yaşta menopoza girerler. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Zaman zaman menopoza girme yaşlı anne ile kızı arasında uyum olsa da, bu mutlak bir kural değildir. Zira, menopozun yaşını değiştirebilecek pek çok faktör vardır. Bunlar; kilo, sigara ve alkol kullanımı, kronik hastalık, farklı yöntemlerle yapılan ameliyatlar, radyoterapi veya iyileşme tedavisi, yüksek stres ile doğum sayılarıdır.
Menopoz döneminde adet olunmadığı için kirli kan atılmaz. YANLIŞ!
DOĞRUSU: Kadınların adet dönemlerinde kanamalarının olmasıyla kirli kandan kurtulduklarını düşünüp rahat ettiklerinden bahseden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Gebe kalınmazsa rahim içi doku adetleri kanama ile atılıyor, yenisi için tekrar kalıyor. Menopoz sonrası yumurtalıklar hormon salgılamadıkları için adet kanaması da olmuyor. dolayısıyla menopoz döneminde kanamanın olmaması doğal bir sonuç ve endişe duyulmamalıdır”.