Antika dükkanlarının birinin girişindeki, eski bir kapıda bu afişi gördüğümden beri kendisi ile ilgili yazmak istiyorum. Şahsen ben kendisini hem çok sever, hem çok beğenirim. Ayrıca yeni nesilde onu biraz olsun tanısın istiyorum.
Sinemanın Komik Suratlı Adamı O ” Cevat Kurtuluş”. 1940’da İzmir’de doğan ve devlet tiyatrosu tiyatro ve opera bölümü mezunu olan Kurtuluş, Opera korosunda bariton olarak söylemeye başladıktan sonra, daha öğrenciyken yüz hatlarını elastiki kullanabildiği için, o zamanın gazinolarında çalışmaya başladı. Tanınmış kişilerin ve siyasilerin taklidini yaparak , daha O zamanlar da “Taklit Kralı” Unvanını aldı.
Ayrıca Bir çok tiyatro oyununda yer alan oyuncu, 1947’de İstanbul’a geldi ve bu yeteneği sayesinde filmlerde rol almaya başladı. Kimsenin cesaret edemediği tiplemelerde seyirciyi kırıp geçirdi. Cevat Kurtuluş iyi bir tiyatro sinema oyuncusu ve showmendi. Uzun yıllar gazino sahnelerinde radyo ve televizyonda da programlar yaptı.
16 Ocak 1959’da kendi gibi oyuncu olan Meral Kurtuluş ile evlendi. Oyuncu maalesef 6 Eylül 1992’de 70 yaşındayken kıymeti bilinmeyen tüm Yeşilcam emekçileri gibi, mütevazi bir evde hayata gözlerini yumdu.
Meral Kurtuluş verdiği kısa bir röportajda, eşi Cevat Kurtuluş’u şöyle anlatıyor;
Kurtuluş soyadını 16 Ocak 1959 günü aldım. Cevat da bende çocuk ruhluyuzdur. Yolda seksek oynayan çocuklar görsek ben 42, Cevat 59 yaşında olmasına rağmen kimseden çekinmeden onların arasına karışabiliriz.
Cevat çok yönlü bir insandır. Oyuncaklara düşkündür. Oldukça geniş sayılabilecek 8 milimetrelik bir film arşivi vardır. Gazetelerde ilginç bulduğu yazıları keser, hayvanlarla ilgilenir, bisiklete biner, yabancı dil çalışmaları yapar. Bu nedenle 1 dakikası boş geçmez. Çeşitli hobileri olan bir insandır. Böyle olunca evin bütün işlerini ben takip ederim. Bununla da yetinmez Cevat’ın yardımına koşarım. Hayatta tanıdığım en iyi insandır o
Meral Hanım hakkında da 2008’de öldüğüne dair haberler çıkmış, fakat kendisi hala hayatta ve yaşantısına Buca’da ki mütevazi evinde devam ediyor.
Kapak Fotoğrafında geçen Hanımefendi “Jaklin” ile ilgili maalesef bir bilgiye ulaşamadım, sanırım o günlerin şov sanatçılarından biriydi. Bir diğer güzel insan Duygu Asena’nın da dediği gibi ne yazık ki “Kadının adı yok”.
Kendisini Rahmet ve saygıyla anıyorum..
Sevgiyle kalın.
Nilgün Pehlivan